Rijdend over een weg met aan beide kanten de kenmerkende knotwilgen, kan genoten worden van een Ziendeweg. Die weg is kenmerkend voor het Groene Hart. Aan de ene kant uitkijkend over de uitgestrekte weilanden. Aan de andere kant genietend van het unieke natuurlandschap van de Nieuwkoopse plassen.
3oo jaar oud
De Ziendeweg is een unieke cultureel-historische weg, die al meer dan 300 jaar bestaat. Volgens de geschiedschrijvers is de weg in de zeventiende eeuw aangelegd door Eymbert Jansz. Hij was de eigenaar van de grond en besloot een openbare weg aan te leggen en tol te heffen. In de eeuwen daarna veranderde het onverharde karrespoor in een verbrede en verharde weg.
Van Zyd Wendt naar Ziendeweg
De naam Ziendeweg is volgens de overleveringen een verbastering van Suytwinde. Dat komt weer van de naam Zyd Wendt uit de middeleeuwen. In die tijd, bij het ontginnen van het land, hadden ze regelmatig kleine overstromingen. Om dat te voorkomen hebben ze een kade opgeworpen. Daarmee konden ze het water aan de zuidkant wenden of wel keren. Vandaar Zyd Wendt. Zyd Wendt werd Suytwende, vervolgens Suytwinde. Dat werd halverwege de twintigste eeuw omgezet naar Ziendeweg.
Verbindingsweg tussen Amsterdam en Rotterdam
Jarenlang maakte de Ziendeweg onderdeel uit van de belangrijkste verbindingsweg tussen Amsterdam en Rotterdam. Daarbij zijn aan de weg ook diverse historische boerderijen en monumenten te bewonderen, zoals het rijksmonument Molenrestant aan de Ziendeweg 8, de waterkering uit de 12e eeuw en het Asschuurtje.
Dit alles maakt deze weg een unieke cultureel-historische weg, die voor iedereen vrij toegankelijk moet blijven.